Tuesday, 3 September 2013

Vitamin kunyah dengan tambahan Bioflavanoid

Mengapa kita perlukan vitamin C dalam kehidupan seharian. Saya pasti dan anda semua sedia maklum bahawa sifat vitamin C adalah larut air...seperti post saya sebelum ini tentang vitamin C. Pendedahan buah-buahan yang telah dipotong dan terdedah terlalu lama pada udara akan mengurangkan vitamin C. Begitu juga buah yang tidak ranum dan sayur-sayuran yang layu mengandungi vitamin C yang sedikit dan akan musnah apabila terdedah pada suhu yang tinggi. Sensitifnya vitamin C apabila ianya mudah musnah oleh pencemaran udara dan air. Sebagai contoh, perokok yang merokok sekotak sehari membakar 500mg vitamin C dalam tubuh. Jika anda mengalami stress atau tekanan ia turut akam memusnahkan vitamin C tersebut.

Shaklee bukan sahaja mengeluarkan sustained released Vitamin C 500mg tetapi juga ada Vitamin C Chewable 100mg. Chewable Vit C 100mg telah ditingkatkan formulasinya dengan tambahan Bioflavanoid yang menjadikan ia vitamin C paling lengkap di pasaran dan kini namanya juga telah diganti dengan Chewable Vita C Plus.

Mengapa ada perkataan chew..ia dihasilkan dengan gram yang rendah..iaitu100mg. Mengapa 100mg jer..sebab ia memang dihasilkan untuk dikunyah atau dikemam begitu sahaja. Vitamin C ni bukan sahaja dihasilkan untuk kanak-kanak berumur 4 tahun sahaja tetapi orang dewasa yang tidak suka menelan vitamin C 500mg yang gedabak tu pun boleh menikmati Chewable 100mg ni.

Saya juga telah berkongsi vitamin C chewable ni dangan anak saya. Pengalaman menikmatinya boleh digambarkan kepada anda..ianya tidak pahit dan terlalu masam seperti Vitamin C 500mg tu..ia sekadar masam-masam manis. Jika kanak-kanak, kita beri 1-2 biji sehari sudah mencukupi tetapi jika orang dewasa perlu mengambil 3-5biji sehari. 1 biji chewable vita C ni bersamaan 1/2 biji oren (100mg). Ia juga selamat diberi kepada kanak-kanak 4 tahun ke atas kerana rasa oren semulajadi, tiada bahan pengawet tambahan, perasa, pemanis atau pewarna tiruan. paling penting ianya memelihara antioksidan semulajadi di dalam tubuh.

Jika anak anda kerap demam, selesema, bersin, kudis senang jadi, luka lambat sembuh, sentiasa terdedah dengan asap rokok dan cepat stress..anda sebagai penjaga perlu sensitif terhadap kesihatannya dan pastikan anak anda cukup menerima vitamin C sehari kerana ia membantu meningkatkan antibodi agar sistem imun lebih kukuh untuk melawan segala gejala yang saya sebutkan sebentar tadi.

Jika anda risau Chewable Vita C ni mahal..anda salah! kerana sebotol tak sampai pun rm50..Jika anda tidak percaya, boleh PM saya di FB: Halessa Shahrom atau hubungi saya terus di talian 017-3099334.

Halessa - Millionaire to be

Google+ Followers