Wednesday, 24 July 2013

ElektRolit Bantu KeKALkan DehidrAsi

Hari ni saya nak kongsikan dengan anda tentang keperluan elektrolit dalam tubuh kita..sebenarnya, tubuh orang dewasa akan kehilangan 2.5 liter cecair tubuh sehari. Anggaran 1.5 liter cecair tubuh keluar melalui urin, 500ml melalui peluh, 400ml keluar dalam bentuk perpeluhan (wap) melalui proses respirasi (pernafasan) dan 100ml keluar bersama feces.


Dalam proses metabolisme, air mempunyai dua fungsi utama iaitu, sebagai pembawa zat-zat NUTRISI dan pembawa OKSIGEN. 
Apa sebenarnya Elektrolit ni..Dalam bahasa mudah, ia adalah alat pemancar elektrikal di dalam tubuh. Elektrolit ni sebenarnya membantu kekalkan dehidrasi tubuh. Sekiranya cecair yang hilang tidak diganti serta-merta ia akan menyebabkan kekejangan otot kerana bahan dalam elektrolit membantu pengecutan otot kita.


Oleh itu, Shaklee telah menerajui keUNIKkan di dalam air isotonik Performance Drink melalui elektrolit + mineral.

Komponen Elektrolit: 
Sodium, klorida, magnesium, kalsium dan potasium

Fungsi Elektrolit:

magnesium: berperanan dalam aktiviti elektrik jaringan, mengatur pergerakkan kalsium ke dalam otot serta memelihara kekuatan kontraksi jantung dan pembuluh darah.

kalsium: sebagai penggerak dari otot-otot, tempat utama berada di tulang dan gigi. Apabila diperlukan, kalsium dapat berpindah ke dalam darah

klorida: mempertahankan osmotik, mengedar air kpd setiap cecair tubuh dan keseimbangan anion dan kation dalam cecair ekstrasel.

Kesimpulannya, keseluruhan komponen elektrolit ni mampu:
  1. membantu tubuh menjaga kestabilan bendalir agar tak kekeringan
  2. baik untuk sistem neuromotion (tindak balas saraf dan otot)

Google+ Followers